Zoom of Teams op je TV. Superhandig!

Als je een iPhone, iPad of Mac hebt, is AirPlay en Apple TV te gebruiken. Hiermee kun je je scherm op je tv spiegelen via Apple TV. Bij spiegelen wordt op een tweede scherm weergegeven wat er op het eerste scherm staat.

Chromecast is vergelijkbaar met Apple TV. Je kan zelfs eenvoudig met een iPhone, iPad of Mac gebruik maken van een Chromecast.

Beide manieren én een derde manier worden hieronder beschreven.

Één belangrijke tip vooraf: de meeste (Smart-) TV’s waar je het beeld naar toe stuurt hebben geen ingebouwde camera (meer, dat was een kortdurende hype, totdat er privacy- en hack-issues gingen spelen), waardoor je dus wel gewoon die van je telefoon, tablet of laptop blijft gebruiken. Om dat op te lossen kan je op de meeste TV’s wel een externe, losse camera aansluiten. Denk er dan aan dat je in de Zoom- of Teams-app moet aangeven dat deze camera gebruikt moet worden in plaats van de standaard camera van je apparaat.

Dat zijn dus iPhones, iPads en iPods.

Zoals altijd bij Apple-apparaten, moet je ervoor zorgen dat de software up-to-date is op zowel het iOS- of apparaat als de Apple TV.

Zorg ervoor dat je iOS-apparaat is verbonden met hetzelfde Wi-Fi-netwerk als de Apple TV, anders werkt het niet.

Trek het actiecentrum rechtsboven op je iPhone of iPad naar beneden op iPhones met Face ID of iPads waarop iPadOS kan worden uitgevoerd . Je moet vanaf de onderkant omhoog vegen op andere Touch ID-apparaten.

Tik op Screen Mirroring (of als je op Nederlands staat ingesteld: Synchrone Weergave).

Tik op de naam van uw Apple TV die in de lijst wordt weergegeven. Je scherm wordt dan gespiegeld naar de Apple TV.

Open Zoom of Teams en voer het gesprek.

Dit proces werkt ook met een Mac, zodat je kunt delen op een AirPlay-scherm. Als die optie beschikbaar is zie je het pictogram op de balk boven aan het scherm en klikt je vervolgens om je Mac-scherm met je tv te delen. Dat brengt Zoom en Teams op het grote scherm.

Deze optie werkt ook als je een recente televisie hebt die AirPlay ondersteunt. Er zijn er niet een enorm aantal die dat al doen, maar als je bijvoorbeeld een recente Samsung-tv hebt (zoals een model uit 2019), heb je misschien geluk. Een volledige lijst met ondersteunde TV’s vind je hier (klik) . Zoals hierboven, kan je AirPlay Zoomen of Teams’en op je telefoon naar je TV – denk eraan om het scherm te delen voordat je de Zoom-app opent.

Het grote voordeel van deze manier is dat je je TV kan gebruiken als tweede scherm! Op je laptop speel je dus de pubquiz of bingo, terwijl je op je TV de presentatie en andere deelnemers aan de videomeeting ziet.

Chromecast biedt een ideale brug tussen een apparaat – je telefoon, laptop of pc – en de televisie. De Chromecast-dongle wordt via een HDMI-stekker op de TV aangesloten, zodat je kunt bepalen wat je kijkt. Normaal gesproken is dit Netflix of Disney + , maar het ondersteunt ook schermspiegeling vanaf Android-telefoons, de Chrome-browser of ChromeOS (Chromebooks).

Je moet de cast-optie vinden, met het casting-logo (een doos met wat lijkt op een wifi-logo in de hoek) – die je ziet in Chrome de browser (op alle platforms), het menu in ChromeOS of op je telefoon. Android-fabrikanten hebben er allemaal een andere naam voor: Pixel, Sony, Xiaomi en anderen zeggen cast, Samsung noemt het Smart View, Huawei noemt het Wireless Projection, anderen hebben andere namen, maar de meeste recente telefoons kunnen het en je vindt het in het menu met snelle instellingen bovenaan uw telefoon.

Stel je Chromecast in, zorg ervoor dat je telefoon is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk als de Chromecast.

Zoek de castoptie op je telefoon en scan naar apparaten om mee te delen.

Tik op je Chromecast en het telefoonscherm verschijnt op je TV.

Open Zoom of Teams zoals normaal op je telefoon, roteren in landschap geeft het beste zicht.

Hetzelfde proces als hierboven is van toepassing op laptops, maar je moet het hele bureaublad casten in plaats van alleen het tabblad. Dat komt omdat Zoom in zijn eigen app wil draaien en als je alleen een tabblad cast, krijg je gewoon dat tabblad en niet de daadwerkelijke Zoom- of Teams-app.

Je wist waarschijnlijk niet dat je dit zou kunnen doen, maar met Roku-apparaten kun je je scherm ook op je TV spiegelen en dat wordt ondersteund door het Android-ecosysteem. Als je een Android-telefoon en een Roku-apparaat hebt, ben je waarschijnlijk klaar om te gaan.

Ook hier geldt: de optie om je scherm te delen heeft verschillende namen, afhankelijk van de telefoon die je hebt – cast, Smart View, Wireless Projection, enzovoort – maar veel telefoons ondersteunen deze optie, dus het is de moeite waard om het te proberen als je een Roku hebt.

Stel uw Roku-apparaat normaal in, zorg ervoor dat je telefoon zich op hetzelfde Wi-Fi-netwerk bevindt.

Zoek de cast- of mirror-optie op je telefoon en scan naar apparaten.

Je ziet je Roku-model, tik erop.

Je moet bevestigen dat je wil dat je telefoon op je TV wordt weergegeven.

Open Zoom, draai je telefoon in landschap en ga aan de slag.

Het is vermeldenswaard dat wanneer je spiegelt, uw telefoon aan moet blijven – wat er op je telefoon gebeurt, gebeurt ook op je TV. Wanneer je op deze manier spiegelt, wordt het geluid ook naar de TV gestuurd, dus als het stil is, zet u het volume op uw telefoon hoger en vervolgens op je TV om het gewenste niveau te krijgen.

Je TV TV ondersteunt mogelijk al mirroring

Er zijn een aantal TV’s die spiegelfuncties ondersteunen zonder dat er extra apparaten nodig zijn. Samsung smart-TV’s ondersteunen bijvoorbeeld al een aantal jaren mirroring van veel telefoons, maar met name van Samsungs telefoons.

Mogelijk kan je je telefoon rechtstreeks op je TV spiegelen en de Zoom-app starten, dus het is de moeite waard om te controleren. Zorg ervoor dat je niet probeert te spiegelen op de TV van de buren, want dat kan bijzondere situaties opleveren.

Verbinding maken via een kabel betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat het draadloze signaal wegvalt, zodat het stabieler kan zijn – maar het betekent ook dat uw bronapparaat vervolgens aan de TV wordt vastgemaakt, zodat je niet zomaar kunt gaan wandelen. Het kan ook betekenen dat de camera en microfoon verder van je af zijn dan je wil. Overigens zijn er wel uitstekende lange HDMI-kabels te koop, tot 15 meter.

Maar bedraad is ook heel eenvoudig. Als je HDMI op uw laptop hebt sluit je deze aan en sluit je de andere kant aan op de TV. Zo simpel is het, hoewel je de laptop misschien moet vertellen wat er met dat tweede scherm gebeurt als hij er zelf niet achter komt.

Als je geen HDMI hebt, maar heb je in plaats daarvan wel USB-C (de nieuwste uitvoering) of (Mini-)DisplayPort (op Mac ook wel: Thunderbolt) dan heb je een dongle nodig. Zorg er voor dat die HDMI met geluid ondersteunt en het apparaat waarop je het aansluit ook. We hebben ontdekt dat sommige adapters gewoon niets doen, dus u kunt er waarschijnlijk beter een aanschaffen bij de fabrikant van uw apparaat. Vaak zijn die geen 15 maar 40 euro en hebben als voordeel dat ze zéker werken. Dat geldt ook voor Apple AV-adapters. Onze eerste aankoop van een Chinese Lightning AV-HDMI adapter was een enorme miskoop, omdat het ding soms wel, soms niet werkte. De originele Apple AV adapter die we nu hebben werkt altijd.

Het gaat er dus niet strikt om dingen op je TV te krijgen, het gaat om geluid – maar het is het overwegen waard. Telefoons en laptops hebben over het algemeen slechte luidsprekers en microfoons, wat de audio-ervaring zal verslechteren. Als je met je TV deelt, gebruikt je waarschijnlijk de TV-luidsprekers of een thuisbioscoopsysteem voor de audio, die veel beter zou kunnen klinken.

Een alternatief is om een Bluetooth-luidspreker te gebruiken. Dat betekent dat je een Bluetooth-luidspreker kunt aansluiten en die dichtbij je hebt, je telefoon aan de andere kant van de kamer kunt plaatsen en je nog steeds alles kunt horen. Dit is geweldig als je inzoomt in een groep – en als de luidspreker een microfoon heeft, kan dat ook beter zijn voor degenen aan de andere kant.

Als je er alleen voor staat, is dit minder een overweging, maar als je een headset met microfoon gebruikt, krijg je een beter geluid, zowel omdat je dan een koptelefoon draagt als omdat je een microfoon gebruikt die dichter bij je staat.

Sluiten

Verzoek gegevens inzien

 
Close

Verzoek account verwijderen

Close

Verzoek gegevens wissen

Close

Algemene vraag

Live & Online Pubquiz Of Bingo - Vanaf €495 All Inclusive
Logo
Shopping cart